HomeBestemmingenNederlandHet schip in met Nijmeegse Opoe Sientje

Het schip in met Nijmeegse Opoe Sientje

Lang en lekker breed. Dat was in 1885 de gedachte achter de ijzeren klipper Clasina. Dan kon je er veel lading in kwijt. Die afmetingen kwamen goed van pas toen het schip werd verbouwd tot gastenverblijf Opoe Sientje. Nu kun je er vorstelijk slapen. Als een schipper, jutter of zelfs Arabische schone.

Opoe Sientje
De Schippershut

Fraai ligt Opoe Sientje in de haven schuin onder de Nijmeegse Waalbrug. We klimmen het dek op en worden ontvangen door beheerder George. “Jullie zijn lekker vroeg”, zegt hij en stelt voor om even een kijkje te nemen in de hutten. Er zijn nu nog geen andere gasten. De term ‘hut’ slikken we even in als we 1001 Nacht betreden, want we staan hier in een ruime en rijk gedecoreerde hotelkamer. Een groot bed van handgesneden mahoniehout, badkamer in hammam-stijl, kleurige lampen en een tussenwand met sterrenpatroon. Ze verlenen de kamer een warme Arabische sfeer. Echt maritiem wordt het in de Juttershut en de Schippershut. Net als in de kamer die wij betrekken. Pronkstuk van Op ’t water is het bootje Jollie, dat een knus tweepersoonsbed vormt. Het vijfde gastenverblijf is ’t Roefje, achter op het schip. Waar vroeger het schippersgezin woonde kan je nu met vijf personen logeren.

- Advertentie -

Veel en ruim

Opoe Sientje
Kamer 1001 nacht

De 130 jaar oude klipper werd gebouwd op scheepswerf Bodewes in Millingen aan de Rijn. Staal en lassen bestonden in die tijd nog niet, het schip is van ijzer en de onderdelen zijn met nagels aan elkaar geklonken. Opoe Sientje is 41 meter lang en heeft een gigantisch ruim, waarin de schipper meer dan 331.500 ton zand, grind, suikerbieten, mest, bakstenen of ander los goed kon vervoeren. Toen eigenaar Leon Berkers de Clasina in 2010 van de erven Koenen kocht en ging verbouwen tot gastenverblijf zag hij voldoende mogelijkheden om het schip te exploiteren. Zo is Opoe Sientje ook een museum, met in de vitrines een wisselende expositie over de riviervaart. ’s Zomers is het schip het hart van Cultureel festival De Kaaij en in de herfst en winter kun je vanaf hier mee met wild- en snertwandelingen door de Ooijpolder.

Van Clasina tot Opoe Sientje

Twee namen, één persoon. In 1885 liep de klipper van de helling als Clasina, genoemd naar Clasina Koenen. Zij was de vrouw van de eerste schipper en woonde decennia lang met haar gezin in de roef. Haar kleinkinderen noemden Clasina liefkozend Opoe Sientje. Blijkbaar paste deze naam goed bij haar want uiteindelijk heette zij voor iedereen Opoe Sientje. We citeren de website: “Op het einde van haar leven wist alleen Clasina zelf (en de pastoor) nog dat ze eigenlijk Clasina heette”. En nu is ook het schip vernoemd naar Clasina’s koosnaam.

Aan de wandel

Wij verkennen de Ooijpolder op eigen gelegenheid tijdens een van de 8 wandelingen van platform ‘Wandelen in de Ooijpolder‘. Het voormalig moeras in een bocht van de Waal is nu een waterrijke polder met kleine dorpen en boerderijen. De vele dijkjes zijn populair bij fietsers en motorrijders, maar daar merken wij nauwelijks iets van. Op de graspaden langs slootjes en door weilanden is het heerlijk rustig. We passeren schilderachtige kerkjes, ruïnes en monumentale landhuizen, delen een Waalstrandje met nieuwsgierige koeien en blazen lekker uit op het terras van Hotel-restaurant Oortjeshekken. We zien zilverreigers, ooievaars en ganzen in v-formatie. De polder is populair bij vogelaars. In de winter kun je er grote groepen grauwe ganzen, kolganzen en smienten zien foerageren.

Ooijpolder
Fraaie boerderij in de Ooijpolder
Opoe Sientje praktisch

Logeren bij Opoe Sientje kost vanaf € 108 (twee personen met ontbijt). Vanaf het schip wandel je zo de Ooijpolder in.

Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

- Advertentie -

Meest gelezen deze week

spot_img
- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Ontdek

- Advertentie -