HomeLeuke overnachtingenSpannend slapen in de Saljoet

Spannend slapen in de Saljoet

Tot voor kort hing dit oranje vaartuig aan een booreiland in de Noordzee. Nu kun je er opvallend ruim in overnachten. ‘Glamping’, zo noemt de eigenaar het. Glamorous camping, een luxe vorm van kamperen. Maar hoe comfortabel kan zo’n kleine overlevingscapsule zijn? Speciaal voor VLOT verkennen wij de Saljoet én het rivierenlandschap.

de Saljoet
Van binnen naar buiten

Daar zitten we dan, na weken van voorpret. Aan onze eigen steiger in een Gelderse waterplas bij Ewijk, Land van Maas en Waal. De omgeving oogt verstild, maar is vol leven. Een meerkoet op een rommelig nest klapt met haar kaken en hoopt dat we haar in alle rust zes eieren laten uitbroeden. Verderop daalt een groepje duikers af in de dertig meter diepe plas. En achter ons nodigt een steigerhouten terras met kleurige kussens uit tot het ‘doen’ van een drankje. Maar voor nu hebben wij vooral oog voor wat voor ons ligt. Een Russisch ruimteschip? Een bromtol voor een stel reuzenkinderen? De naam (Saljoet) mag dan ontleend zijn aan een jaren 70 Russisch ruimtestation. Voor de komende nacht is dit onze hotelkamer: een oranje vaartuig, met schattige raampjes, luiken met stoere metalen handgrepen en een breed teakhouten gangboord.

- Advertentie -

Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan

Gestript

Waar komt deze drijvende hotelkamer vandaan, wat heeft hij voor nut en hoe is hij hier terechtgekomen? De Saljoet is een in Californië gebouwde reddingscapsule uit 1972, bestemd voor medewerkers van een olieplatform in de Noordzee. Maar liefst 28 mensen pasten er in en zij konden dankzij een sterke scheepsmotor op eigen kracht naar het vasteland varen. Toen de Saljoet enkele jaren terug uit de vaart genomen werd, besloten twee Friezen, Gert Veldhuis en Robert Terpstra, het vaartuig om te bouwen tot een luxe hotelkamer. De capsule werd volledig gestript en met oog voor maritieme details opnieuw ingericht. Dat was een flinke uitdaging. Want hoe verwerk je een tweepersoonsbed, zithoek, toilet en kitchenette in een ruimte zonder hoeken, die op het breedste punt 4,5 meter is?

Veel ruimte

de Saljoet
Het interieur van de Saljoet

Het resultaat is indrukwekkend. Van buiten oogt de capsule klein, maar ben je eenmaal binnen, dan ervaar je ruimte. Het bed is lang, breed en ingebouwd in een halfronde bak, met onder de bedbodem een koelkast. De kastjes van het houten keukenblok volgen de ronding van het vaartuig en herbergen onder meer een magnetron. Zelfs de wc-cabine is ruimer dan die in de gemiddelde zeilboot. De deur kan gewoon dicht, ook als je lange benen hebt. Eten doen we natuurlijk buiten, op ons eigen terras. We hebben op deze doordeweekse dag het rijk alleen en genieten tot zonsondergang met een glas wijn van het uitzicht over het spiegelgladde water en de bedrijvigheid van meerkoeten, futen en zwaluwen. En wat slapen we lekker, met kabbelend water rondom en een stilte die slechts doorbroken wordt door de roep van een watervogel. Een echte bootervaring!

Glamping!

de Saljoet
De Pipowagen

De Saljoet ligt naast Paviljoen Het Buitenhuis bij Ewijk. De reddingscapsule is onderdeel van het glamping-aanbod van deze camping. Je kunt er ook logeren in een tipi, berbertent, Pipowagen of pod (halfronde houten trekkershut). Kano’s, roeiboten en waterfietsen liggen klaar voor een tochtje op de plas en echt avontuurlijke gasten kunnen flyboarden en duiken. Wij verkennen het Land van Maas en Waal met de fietsroute ‘Pannen bakken’. Vanuit Strandpark Slijk-Ewijk fietsen we langs kolken, wielen en waaien naar Nijmegen, steken de rivier over en keren over de hoge dijk terug naar de Saljoet. Het uitzicht over de Waal is weids en leidt als vanzelf tot het declameren van een van de bekendste Nederlandse dichtregels. ‘Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan’. Wat is het Nederlandse rivierenland prachtig!

Land van Maas en Waal praktisch

De Saljoet & omgeving

Overnachten op de Saljoet kost € 185 (twee personen met ontbijt, aan ‘huis’ geserveerd). www.paviljoenbuitenhuis.com. Op YouTube kun je een filmpje bekijken over de verhuizing en verbouwing van de Saljoet (via www.saljoet.nl). De fietsroute ‘Pannen bakken’ (30/36 km) is verkrijgbaar via De Mooiste Routes, een online platform met ruim 1300 (up-to-date) wandel-, fiets- en kanoroutes. Een jaarabonnement kost € 13,50. Ter kennismaking kan je enkele routes gratis downloaden.

Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

- Advertentie -

Meest gelezen deze week

spot_img
- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Ontdek

- Advertentie -