De Duitse waddeneilanden zijn met veel en ze zijn minder bekend dan de Nederlandse. De typisch Duitse badcultuur en de kleurige kliffen maken eilanden als Sylt en Juist in Duitsland zeer de moeite van een reisje waard. Duik in een strandkorf, bezoek een kustconcert en geef je over aan de zon van het noorden.
Sylt in Duitsland
“Heringe für die Robbe Willi: € 1,50”. De viskraam in de haven van Hörnum voorziet in het kostje van de beroemdste bewoner van Sylt: Dicke Willi. De luie zeehond hangt dagelijks rond in de havenkom en wacht op wat de toerist hem toewerpt. Ook mijn haring verslindt hij met lome gratie. Maar als ik even later op een bankje van een visbroodje geniet zegt een dame naast me, licht verontwaardigd: “Dit is Willi helemaal niet. Die is lichter van kleur dan dit donkergrijze exemplaar.” Ik doneerde mijn haring dus aan een zeehond die zich voor Willi uitgeeft. Slimme dieren, die zeehonden!
“Een goede wind toegewenst!”
Over het witte strand wandelen we rond de zuidpunt van het eiland. “Moin”, zeggen andere wandelaars. Met deze lokale groet wensten de mensen elkaar ooit een ‘goede wind’ toe. Ze past goed bij de gemoedelijke sfeer van Sylt, met zijn vistentjes, strandsauna’s en kris kras door elkaar staande strandkorven. Iets van de meer glamoureuze sfeer waar het eiland om bekend staat, proeven we als we voor € 9 per persoon een aardbeienbowl bestellen bij Sansibar. In dit strandpaviljoen laten gasten rijkelijk champagne en schalen vol zeevruchten aanrukken. Het informeel geklede en hip getatoeëerde personeel is gelukkig voor iedereen even aardig.
Hallucinant
Langs de fraaie rietgedekte huizen van ‘kapiteinsdorp’ Keitum rijden we naar de oostpunt van Sylt voor een wandeling op het Morsum Kliff. We volgen er een route over en onderlangs het klif waaraan je de oorsprong van het eiland kunt aflezen. Het rode zandsteen waarmee Sylt zich ooit uit zee verhief gaat er soms in enkele meters over in het gele en witte zand van zich verplaatsende zandduinen. De combinatie met het lichtgroen begroeide strand is bijna hallucinant.
Gunter en Brigitte
Ook aan de westkust valt Sylt op door haar rode kliffen. Vanuit ons hotel in Kampen wandelen we er op een avond heen. De badgasten zijn al vertrokken en vanuit een strandkorf kijken we hoe de ondergaande zon het klif langzaam roodbruin kleurt. We luiden de dag uit met een glas witte grauburgunder bij Buhne 16, het paviljoen waar de Duitse playboy Gunter Sachs in de zestiger jaren graag kwam met zijn vrouw Brigitte Bardot. Nu is de uit hout opgetrokken strandtent vooral in trek bij jonge gezinnen uit het nabije Hamburg. Eilandleven anno 2020!
Juist
Enkele dagen later komen we aan op Juist, het kleine eiland vlakbij de Nederlandse grens. Een smal eiland vooral, want als we vanaf de veerboot het dorp inlopen staan we na tien minuten al aan de andere kant.
Paardenhoeven
Voor ons zien we het brede Noordzeestrand en achter ons het grootste gebouw van het eiland: Strandhotel Kurhaus Juist. Het steekt fier uit boven het duin en maakt indruk met zijn hoge plafonds en fraai gedecoreerde zalen. Hier herleeft de tijd van de Belle Epoque, toen de mensen naar zee gingen om te kuren. Wij komen ‘juist’ naar dit autovrije eiland om te wandelen en fietsen. Daar is Juist bij uitstek geschikt voor. Op Juist beschikken namelijk alleen de brandweer, de huisarts en het Rode Kruis over een auto. En sinds de eilanders het online shoppen ontdekten rijdt de postbode in een elektrisch wagentje. De vele pakketten pasten niet langer in het karretje achter zijn postfiets. Verder vindt al het eilandvervoer plaats per paardenkar en het geluid van paardenhoeven op de kasseien is ons al snel vertrouwd.
Zeehonden
We huren een fiets en nemen de verrekijker mee. Op de brede stranden van Juist zie je bij laagtij zeehonden opdrogen in de zon. Dichtbij komen mag niet, maar vanaf de paden kun je ze zo toch observeren. We passeren de airstrip. Hier landen geregeld kleine vliegtuigjes met badgasten die geen geduld hebben voor anderhalf uur op de veerboot. Ook zij reizen, lekker langzaam, vervolgens per paardenkar naar hun hotel. Het is zomer en Juist is drukbezocht, maar hoe verder weg van het dorp hoe stiller het wordt. Er is bijna niemand op het strand en we komen weinig andere fietsers tegen. Waar het fietspad in het westen overgaat in een onverhard wandelpad, stoppen we voor de lunch in restaurant Domäne Bill.
Linzensoep en duindoorn
De dame van de toeristeninformatie drukte ons op het hart om hier een snee versgebakken rozijnenbrood met roomboter te bestellen, “een specialiteit van Juist”. De dikke boterhammen waar we andere gasten in zien happen ogen lekker. Maar we vallen toch voor de geurige linzensoep die we ook voorbij zien komen. Het is hier alweer wat drukker, dus we schuiven aan bij andere gasten en er ontspint zich een gesprekje. Ze adviseren ons om bij terugkomst in het dorp een ijsje te halen bij ijscafé Heiken. “Vooral de Sanddorn is daar heel goed, de juiste mix tussen zuur en zoet.”
IJs met Johan Strauss
Ook die tip volgen we graag op, producten van duindoorn zijn een echte kustspecialiteit. We eten het ijsje op in de lokale concerttuin, nog zo’n typisch Duits kustverschijnsel. In de muziektent is vanavond een achtkoppig orkest neergestreken, dat toegankelijke klassieke muziek ten gehore brengt. Met de andere bezoekers deinen we als vanzelf een beetje mee op de prachtige blauwe Donau van Johann Strauss.
En net als elke avond vleien we ons daarna in een strandkorf en koesteren de laatste zonnestralen van de dag. Als we in de schemering over het duinpad terug naar het hotel wandelen zien we vlak voor ons een reetje trekken aan een pluk helmgras. Ze eet rustig door tot we vlakbij zijn. Dan spitst ze haar oren, staat even als bevroren en springt met een elegante sprong weg door de duinen. Ook voor de dieren moet dit natuurrijke eiland een echt paradijs zijn.
Sylt & Juist Duitsland praktisch
Naar de eilanden
Naar Sylt: vanuit het plaatsje Niebüll (vlakbij de Deense grens) brengt de autotrein je in 45 minuten naar Sylt.
Meer informatie: www.sylt.de
Naar Juist: vanuit Norddeich (niet ver van de Nederlandse grens) brengt de veerboot je in 90 minuten op Juist.
Meer informatie: www.juist.de
De leukste reisgidsen
Marco Polo reisgids Sylt
Handig pocket formaat, boordevol informatie, met uitneembare kaart en 16 bladzijden met plattegronden. Met ‘insider tips’ om Sylt écht te ontdekken, de TOP 15 van bezienswaardigheden in één oogopslag, up-to-date informatie in overzichtelijke hoofdstukken: sightseeing, eten & drinken, winkelen, uitgaan, verblijf, routes & tochten, voor kinderen, feesten, festivals & evenementen, internet tips, praktische info van a tot z, een taalgidsje, plattegronden en straatnamenregister. Marco Polo, 2021
I Love The Seaside Noordzeekust
Vrolijk uitgevoerde serie voor iedereen die dol is op de zee (en wie is dat niet?). Het gidsje over de Noordzee omvat de hele Noordzee, dus die in België, Nederland en Duitsland.
Veel aandacht voor laidback surfspots, yoga, hippe eettentjes, maar ook interviews met locals, logeeradressen en culinaire weetjes. Taal: Engels. Alexandra Gossink, 2020
De leukste hotels
Logeren op Sylt
Friesenhaus Sander biedt lichte en schone kamers in een traditioneel rietgedekt huis vlakbij het strand in Westerland. Heel vriendelijke eigenares!
Hotel Rungholt staat in Kampen op een duin tussen Noordzee en Waddenzee en biedt luxe kamers met balkon, uitzicht en een opvallend uitgebreid ontbijt.
Logeren op Juist
Strandhotel Kurhaus Juist steekt fier uit boven het duin en maakt indruk met zijn hoge plafonds en fraai gedecoreerde zalen. Hier herleeft de tijd van de Belle Epoque, toen de mensen naar zee gingen om te kuren.
Het hotel is een mix van historische grandeur en hedendaagse luxe. Met spa en een romantisch strand voor de deur.
Juister Hof oogt als het kleine zusje van het Kurhaus, met knusse en comfortabele kamers, naar keuze met balkon en/of zeezicht. Ook vanuit dit hotel wandel je zo het strand op.