De een gaat er wandelen, de ander wentelt zich in de winterzon. Maar je kan ook naar La Palma om te genieten van lokale lekkernijen. Van het voedzame gofio tot de vulkanische eilandwijn en lokale bloedworst. Of een potje bier van brouwer Gino de Reuwe.
Vanuit ons tuintje in Casita Cancelita kijken we fijn uit over de Atlantische Oceaan. Af en toe draaien we de stoelen om en genieten we van het uitzicht op de groene bergrug die La Palma de bijnaam ‘Isla Verde‘ (groen eiland) bezorgt. Strand en bergwandelen vormen de belangrijkste trekpleisters van dit Canarische eiland. Maar, zoals de dichter Willem Kloos al eens zei: “Ik houd erg van een mooi uitzicht, maar ik moet er iets te drinken bij hebben”. Daarom verdiepen wij ons nu eens in het culinaire aanbod van La Palma. En dat valt beslist niet tegen.
“Ik houd van een mooi uitzicht, maar ik moet er iets te drinken bij hebben”
Lekkere variaties op gofio
Vanuit het charmante dorpje Las Tricias wandelen we naar de grotten van Buracas, langs drakenbloedbomen en een oude gofio-molen. De molen is nu een museum over dit oervoedsel van de Canarische regio. Het gemalen en geroosterde graan van tarwe, gerst of mais zit vol vitamines en mineralen en wordt vaak als bijgerecht gegeten. De meeste mensen vinden het heel lekker of helemaal niks, maar als wij het in het museum proeven is onze conclusie: lekker! We proberen variaties met banaan, honing en kaas. Verbeelding of niet: de pittige klimmetjes en afdalingen lijken hierna een stuk makkelijker te gaan. We lunchen vlak bij de grotten in Finca Aloe Vera, met verse smoothie en een salade. Dit alternatieve cafeetje is gevestigd in een weelderige tuin, met fantastisch uitzicht op groene ravijnen en de zee.
Vlaamse biertjes
Op de terugweg leggen we aan bij bierbrouwerij Cervicervía Isla Verde, gevestigd in een vrolijk blauw gebouw. We maken er kennis met Gino de Reuwe, die Oostende verruilde voor Tijarafe. “Mijn hobby was altijd al bier brouwen, maar daar had ik als management-consultant weinig tijd voor.” Een burn-out en vakantie op La Palma bracht in 2006 de ommekeer. “Mijn vrouw Jolante en ik waren hier zo relaxt dat we tegen elkaar zeiden: we blijven.” Gino vertelt met passie over zijn brouwerij. Hij werkt klimaatneutraal, met onder meer zonnecollectoren. En zelfs de servetjes in het restaurant zijn van gerecycled papier.
De ‘gekke’ kraai
Het eilandwater is een krachtig ingrediënt. “Regenwater wordt hier gezuiverd door de basaltlaag waar het doorheen zakt voor het wordt opgeboord. Heerlijk zacht.” De bieren zijn vernoemd naar lokale feesten, zoals dat van La Graja Piripi (de ‘gekke kraai’), een triple dark ale van 8%. Ook geliefd, best bijzonder, zijn de twee glutenvrije bieren van Gino: Julieta Golden Ale en Julieta Dark Ale. “Die hebben we vernoemd naar onze dochter Julia. Zij heeft een gluten-intolerantie en vroeg mij wanneer ik nu eens voor haar ging brouwen. Ze kreeg er meteen twee.” We strijken met een biertje neer op het terras en genieten van de gekruide tapas die Gino serveert. “Ik werk hier misschien wel harder dan ooit”, besluit hij. “Maar vroeger verdwenen mijn rapporten vaak in een la en hier kan ik zien dat mensen van mijn werk genieten. Dat geeft zoveel meer bevrediging.”
Verrassende variatie
Op La Palma wordt ook wijn gemaakt. Omdat het er vaak hard waait, groeien veel wijnranken niet rechtop langs stokken, maar als een soort rollen in een kuil. Zo vangen ze minder wind en profiteren ze optimaal van de zon. De meeste wijngaarden zijn kleinschalig en bieden geen proeverijen of rondleidingen. Daarvoor nemen we een kijkje in Museo del Vino in Los Llanos. De expositie in het fraaie herenhuis is wat taai, maar de bij de entreeprijs inbegrepen proeverij is interessant. Hoe klein La Palma ook is, de variëteit aan wijnen is groot en het museum heeft een ruime voorraad. Er wordt vooral witte wijn gemaakt, droog en met een wat mineralige smaak.
Bloedworst met harswijn
Een typische wijn van La Palma is de rode vino de la tea, van druiven die hoog in de bergen groeien. De wijn rijpt in dennenhouten vaten en heeft een harsachtige smaak. Die komt vooral tot zijn recht bij rood vlees. Dat is een goede aanleiding om na het museumbezoek te gaan eten in de nabij gelegen Bodegón Tamanca. Dit restaurant is gevestigd in een grot, waar het heerlijk koel is. Ik bestel de specialiteit morcilla, plakken bloedworst verrijkt met amandelen en rozijnen. Een pittig en ‘zwaar’ gerecht waarbij de intense vino de la tea goed overeind blijft. Het restaurant is niet ver van ons appartement en daarom schuiven we na het eten aan de bar om nog wat meer van de wijnen van het huis te proeven. De laatste eilandspecialiteit, dessertwijn Malvasia, stellen we uit tot morgen. Die moet je proeven bij een bordje zoetigheid.
Roze zout en zoete wijn
Vanuit wijndorp Los Canarios wandelen we naar het zuidelijkste puntje van La Palma, gemarkeerd met een wit-rood gestreepte vuurtoren. Op onze route liggen de uitgedoofde vulkaan San Antonio en de in 1971 voor het laatst uitgebarsten Teneguía. De zwavelgeur is licht maar onmiskenbaar. We kijken uit op buureilanden Gomera en Hierro.
Naast de vuurtoren strekken zich lichtroze gekleurde zoutvelden uit, met aan de rand ervan onze lunchbestemming: El Jardín de la Sal. Dit restaurant van chef Juan Carlos Rodríguez Curpa serveert zalige vis, een mooi bord queso asado (gefrituurde jonge geitenkaas met rode en groene saus) en heerlijke zoetigheid voor toe. Als voorafje krijgen we brood met boter en diverse kleuren zout. Van eigen zoutveld en te koop in de souvenirwinkel. En bij de taart proeven we de Malvasia. Ze is geel, licht stroperig en zo lekker zoet dat de taart er bijna bij verbleekt. Bijna.
Meer smuladressen
● in Enriclai in Santa Cruz de la Palma passen slechts vier tafeltjes, kijk je de kok op de vingers en word je vermaakt door gastvrouw Carmen (Calle dr. Santos Abreu 2).
● in Carpe Diem van de Duitse kok Holger geniet je van de Canarische keuken met een moderne twist. Gezellige plek waar je je bestelling in het Nederlands kan doen (Calle Nueva 16, Tazacorte).
● ver van het gebaande pad kan je ten noorden van Puerto Naos sfeervol borrelen in Kiosko Cocomar, een strandhut op palen, en eten in Kiosko Los Guirres aan het strand van Playa Nueva
De leukste hotels
Bijzondere overnachting
De meeste reizigers boeken hun vakantie op La Palma inclusief vlucht, all risk verzekerde huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties. Eliza slaat linksaf waar anderen rechts afslaan en dat pakt ook op het groene en rustige La Palma prima uit.
De appartementen en vakantiehuisjes op La Palma zijn wat hoger gelegen en bieden vaak een weids uitzicht op zee. Wij logeerden zelf in Casita Cancelita in het zuidwesten: natuurstenen huisjes met een tuin of terras en gebruik van zwembad. Een prima uitvalsbasis voor tochtjes naar het westen en zuiden van La Palma, maar ook Santa Cruz is snel bereikbaar. Zoek je vooral rust, dan is Casita La Graja een aanrader. Dit huisje met privé zwembad staat in het noordwestelijke Tijarafe.
Logeren op La Palma
Casa Pestana is een sfeervol huis in wijndorp Fuencaliente de la Palma. Het is voorzien van een keuken met oven en magnetron. Vanuit hier kan je de vulkanen beklimmen, naar de zuidpunt wandelen en met de auto ben je zo in Santa Cruz en in Nationaal Park La Caldera de Taburiente.
Zoek je een centraal op La Palma gelegen accommodatie, dan is La Palmita Sunset een echte aanrader. Dit appartement ligt in het gezellige Tazacorte, heeft een eigen zwembad en biedt, uiteraard vanaf je terras uitzicht op zee en de zonsondergang.
Casas las Gemelas is een charmant vakantiehuis in Garafía, in het stille en ruige noorden van La Palma. Een heerlijke wandelomgeving, waar je lekkernijen krijgt uit de tuin van de eigenaren. Vanuit je patio kijk je uit op de zee en de bergen.
De beste reisgidsen
Rother Wandelgids La Palma
Onze aanrader voor wie La Palma graag te voet verkent. De gids bevat 63 wandelroutes. Deze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s: makkelijk (blauw), tamelijk moeilijk (rood) tot zwaar (zwart). De meeste routes in deze gids (45) zijn rood. Dat maakt meteen duidelijk dat het bergachtige La Palma een bestemming is voor geoefende wandelaars. De 14 blauwe routes zijn goed te doen mits je niet opziet tegen klimmen en dalen. Sommige rode routes zijn vooral ’tamelijk moeilijk’ vanwege de duur van de tocht. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie.
Elmar, 2016
ANWB Extra La Palma
Handzaam en betaalbaar gidsje met grote uitvouwbare kaart en veel foto’s. Prima voor een kennismaking met La Palma tijdens een verblijf van een week. Besteedt ook aandacht aan wandelen, inclusief enkele uitgeschreven routes (rondwandeling in het zuiden bij Los Canarios en korte route vanaf La Cumbresita langs de randen van Caldera de Taburiente).
ANWB Media, 2022